« van 3 »

Rembrandt & fine art portret

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen wat een ‘Rembrandtportret’ of een ‘fine art portret’ nou eigelijk inhoudt, en wat het verschil is met een ‘gewoon’ portret. Als antwoord op die vraag zeg ik dan vaak met een lach dat dit geen ‘portretje voor bij oma aan de muur’ is. Het mag duidelijk zijn dat dit wel erg kort door de bocht is, maar wat kun je verwachten wanneer je om een Rembrandtportret of een fine art portret vraagt?

Fine art portret

Laat ik eerst definiëren wat ik versta onder een ‘gewoon’ portret. Als mensen bij mij komen voor een portret van zichzelf, hun kinderen of kleinkinderen, dan bedoelen ze vaak een foto waarin het karakter of bepaalde eigenschappen van henzelf of de ander vastgelegd worden. Een manager van een bedrijf die komt voor een zakelijk portret, zal misschien vooral rust en stabiliteit willen overbrengen met de foto, naast eigenschapen als persoonlijk en toegankelijk. Oma daarentegen, ziet haar kleinkinderen graag lachend en blij op de foto staan.

Je zou kunnen zeggen dat een ‘gewoon portret’ een (gedeeltelijke) weergave is van wie de ander is. De foto laat iets zien over de persoon zelf, en benadrukt één of meerdere eigenschappen van die persoon.

Een fine art portret gaat een stapje verder. Het fotograferen van de letterlijke weergave van de persoon is niet het hoofddoel, maar eerder bepaald de artistieke visie van de fotograaf, hoe het beeld eruit gaat zien.

Bij een fine art portret werkt de fotograaf als kunstenaar naar een bepaalde foto toe, die precies de snaar raakt die hij voor ogen heeft.

De portretten zijn vaak tijdloos en en hebben een bepaalde eigen stijl. De nabewerking is een toegevoegde waarde om deze stijl of sfeer te versterken. Het uiteindelijke resultaat is een tijdloos kunstwerk voor aan de muur. Eventueel in een lijst om het geheel af te maken.

Rembrandtportret

De portretten die ik maak in Rembrandtstijl zijn een vorm van fine art fotografie waarbij het (Rembrandt)licht bepalend is voor deze stijl.

Rembrandt was een meester met licht. Zijn schilderijen, met name zijn portretten, hebben een specifieke lichtval die over de hele wereld geroemd wordt. In mijn blog ‘Rembrandtlicht’ ga ik hier wat dieper op in en geef ik antwoord op wat Rembrandtlicht nu eigenlijk inhoudt, hoe het komt dat deze typische lichtval door Rembrandt in zijn werk toegepast werd, en de invloed hiervan op de hedendaagse fotografie.

De afgelopen jaren ben ik mijzelf steeds meer gaan toeleggen op het maken van portretten in deze ‘Rembrandtstijl’. Door een specifieke combinatie van belichting, kleding en manier van nabewerken, ontstaat er een eigentijdse portretfoto die de sfeer uitademt van een 17e eeuws schilderij.

Een eigentijdse portretfoto in de sfeer van een 17e eeuws schilderij, afgedrukt op museumkwaliteit papier en ingelijst in een klassieke lijst.

Heb je vragen of wil je meer informatie of ben je enthousiast geworden en wil je een afspraak maken of een vrijblijvende prijsopgave ontvangen? Neem dan gerust contact met mij op.