Op zaterdag 29 april werd in de kelders van Het Arsenaal in Doesburg de expositie Gekoesterd Verleden geopend door historicus René Arendsen. (Zie onderstaande video op YouTube van DoesburgTV).

Voorwerpen

In deze foto expositie wordt aan de hand van drieëntwintig voorwerpen door inwoners van Doesburg hun persoonlijke geschiedenis met de stad verteld. De voorwerpen variëren van een 16e-eeuwse kogel, granaten uit de Tweede Wereldoorlog, tot aan een Canadese veldkijker die gevonden werd op de vestingwerken. Maar ook voorwerpen die te maken hebben met Doesburg en zijn industrie komen voorbij.  Zoals een van de oudste producten van de ijzergieterij bijvoorbeeld, of de legendarische legerhelm van blikfabriek Verblifa. Er zijn ook foto’s die herinneren aan het Doesburgse verenigingsleven, zoals een ‘zondagse kanten muts’ van de folkloristische dansgroep De Meulenvelders. Sommige van die voorwerpen zijn al generaties lang familiebezit. Andere zijn opgegraven in eigen tuin, of gemaakt door een bekende. Maar allemaal vertellen ze een boeiend verhaal over de eigenaar en over de stad.

 

Levensgrote foto’s

Op de  23 levensgrote foto’s van Robbin van Turnhout, zijn bekende lokale namen te zien zoals Piet Vree, Ankie Geerling, Eddy Berentsen en voormalig burgemeester Hermen Overweg. Zij presenteren via de foto’s hun voorwerpen en verhalen die kunnen worden beluisterd na het scannen van een QR-code. De inrichting van de expositie is verzorgd door tentoonstellingsontwerper Daniëlle van der Waard.

Gekoesterd Verleden’ is de eerste activiteit van stichting Doesburg Vertelt, en is een aanloop naar het Canon van Doesburg,. Dit overzicht van de geschiedenis van Doesburg zal via eigentijdse presentaties in de loop van 2024 in de kelders van het Arsenaal gestalte gaan krijgen. De stichting is ook de drijvende kracht achter het online platform Doesburg Vertelt, waarop verhalen te zien en te beluisteren zijn over de Doesburgse stadsgeschiedenis.

Gekoesterd Verleden is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Arsenaal Doesburg, gemeente Doesburg, Ubbink bv en de Stichting Doesburgs Goed. De expositie is vanaf zondag 30 april tot en met 30 september dagelijks voor het publiek geopend  van 10.00 – 17.00 uur . De kelders zijn per lift bereikbaar en de toegang is gratis.

Zie ook de website van bezoek- doesburg.

overzicht expositie Arsenaal Doesburg
Overzicht van de expositie Gekoesterd Verleden in de kelder van het Arsenaal Doesburg. (foto: Lindy Balduk)
overzicht expositie Arsenaal Doesburg
Via 23 levensgrote foto's worden de verhalen verteld van inwoners van Doesburg en hun relatie tot de geschiedenis van de stad. (foto: Lindy Balduk)
opening expositie Arsenaal Doesburg
Opening op 29 april door historicus en 'Ridders van Gelre' verslaggever René Arendsen. (foto: Lindy Balduk)
publiek bij opening expositie Arsenaal Doesburg
Publiek tijdens de opening op 29 april. (foto: Lindy Balduk)
geportretteerde expositie Arsenaal Doesburg
Een van de geportretteerde inwoners van Doesburg bij haar foto. (foto: Lindy Balduk)