Op de warmste dag van het jaar (het was 42 graden!) zocht ik samen met mijn zoontje wat verkoeling aan het zwembad. Wij kwamen net terug bij onze handdoeken toen ik mijn telefoon hoorde afgaan ergens onder in de zwemtas. Het was de redactie van de Margriet, of ik het leuk vond om na de zomer een fotoshoot voor hen te doen?

In november zou er een speciaal nummer uitkomen, dat geheel gewijd zou zijn aan de oude meesters en dan met name Rembrandt. Dit onder andere vanwege het Rembrandtjaar 2019. Natuurlijk wilde ik dat doen, graag zelfs! Niet dat ik de Margriet al jaren op mijn bucketlist had staan, maar dat een blad, dat zich al decennialang mag verheugen op een trouwe schare abonnees, mij vraagt om foto’s voor ze te maken, vond ik toch wel een eer.

In het artikel waar ik de foto’s voor moest maken, zouden 3 vrouwen geïnterviewd worden, die ’s nachts werkten. Het artikel zou dan ook heel toepasselijk ‘De Nachtwacht” gaan heten. De bedoeling was om deze vrouwen in een schilderachtige stijl, eigentijds maar toch met een detail van de 17e eeuw, in mijn studio in Doesburg te portretteren.

Op de dag van de fotoshoot in september had ik een strakke planning gemaakt om alles goed te laten verlopen. De briefing die ik gekregen had was helder. Er moesten een aantal concepten qua kleding en styling gefotografeerd worden. Omdat de dames eens van ver kwamen, wilde ik voldoende tijd hebben voor ieder hebben om er geen ‘gejaagde’ shoot van te maken. Ik vond het belangrijk dat de dames zich op hun gemak zouden voelen, zodat het mooie, krachtige foto’s zouden worden waar ze zichzelf in konden herkennen.

Een visagiste die vaker voor de Margriet werkt was aanwezig om de dames van ene professionele make-up te voorzien. Ook kleding was door haar geregeld, en zelf had ik ook nog wat kleding en accessoires uit de Hanzewinkel in Doesburg geleend.

Het was een leuke ervaring en toen ik de foto’s pagina’s groot in het novembernummer zag staan, kan ik ook niet ontkennen dat ik toch wel enigszins trots was op het resultaat.

 

visagiste maakt het model klaar voor de fotoshoot

 

kleding voor de fotoshoot in Rembrandtstijl voor de Margriet

 

de studio setup voor de fotoshoot

 

artikel in de Margriet gefotografeerd door Robbin van Turnhout

 

artikel in de Margriet gefotografeerd door Robbin van Turnhout

 

artikel in de Margriet gefotografeerd door Robbin van Turnhout