Guido Ottink freelance (top)kok uit Doesburg en eigenaar van KooKook, benaderde mij met de vraag of ik mee wilde werken aan een boekje, omdat hij 33 jaar in het vak zit en de leeftijd van 50 jaar ging bereiken. De opzet was een smal boekje, met daarin 12 door Guido bedachte en bereide gerechten (voor iedere maand van het jaar één),  omlijst met gedichten van Dirk Kroon. Als fotograaf zou ik voor het benodigde beeldmateriaal zorgen.

Guido staat bekend om zijn haute cuisine stijl van koken en zijn kleurrijke opmaak. Om dit goed uit te laten komen, kozen we ervoor om de foto’s in de studio te maken tegen een witte achtergrond. Voor de nodige belichting zorgden diverse studioflitsers met softbox, en waar nodig werden de schaduwen ingevuld met een reflectiescherm. De gebruikte lichtsetup, waarbij het hoofdlicht van schuin achter komt, wordt veel gebruikt voor dit type foodfotografie. Door deze setup ontstaan heldere en frisse foto’s, en komen de structuur en kleur van het eten goed tot zijn recht. De foto’s zijn gemaakt met een Sigma 105mm macrolens op een Canon 5D Mark II.

 

mossel- en visgerecht op een wit bord
Lijn gevangen zeebaars met gegrilde boleet, Zeeuwse mosselen, gepofte paprika, gepocheerde kwartelei en gerookte knoflook.

 

vegetarisch groentegerecht op een rond wit bord
Limburgse aspergesalade met tarwegras, pisselit, witte beuken paddenstoel, chips van wortel en vinaigrette van asperges.

 

gerecht met wortel vis en schelp op wit bord
Scheermesjes met gemarineerde wilde zalm, limoen zestes, grijze garnalen, saffraan schuim en zalm kaviaar.

 

nagerecht op een wit bord
Zoete geroosterde ananas met gesuikerde appel, frambozen colli, honing cress en boeren yoghurtijs.

 

chocolade nagerecht op een wit bord
Mousse van witte chocolade met gelei van Couberg en gepofte quinoa crunch.